Tabung

15 July 2013

Cencaru Sumbat + Air Asam

Selamat pagi,

Agak2 cammy dh wish belum ek Selamat Berpuasa? Rasa mcm belum je kn? Hehe...dh ari ke-7 kot, baru terhegeh2 nak wish..Bukan pe, mcm malas betul nak menaip..Cammy just BW je..Ad yg cammy tinggal jejak..So korang, silalah dtg blog cammy balik ye (kehkehkeh, paksaan ni)..

Nak cete, semalam bukak puasa dengan ikan cencaru sumbat + air asam..Petang tu gigih kau google resepi cmne hihi..Sebelum ni dh penah buat, tapi saje je kot2 ada resepi lain ckit kan..Tapi sblm ni xde buat air asam pon...So ada lah beberapa blog yg sempat cammy singgah..Tgk cara dorg buat..Hmm, bahan2 mudah je..memang dh ad kat umah semuanya..So memang cnfirm la nak buat..Tambah lgi bile sms hubby gtau nak masak cencaru sumbat, terus dia on...

Tapi semalam masak xdelah lewat mn, tp lepas org berbuka la baru stat..hahaha..Biasalah bile dh ada ank ni..Mane nak handle ank tgh nangis, mane nak basuh ikan, mane nak tumbuk bawang dan itu ini kan..Sbnrnya cammy memang sll berbuka lmbt..Maksudnya mkn nasi la..sebelum tu just minum air jelah..Sebab memang xboleh nak sediakan awal..Anak mesti nak kne dodoi dlu..Letak dlm stroller smbil tgk kite masak pon dia xnak..Sabar jelh..

Tapi cammy lupa nak amik pic bila dh siap goreng ikan tu..Sebelum goreng je ada pic hehe..Nantilah cammy share, lom transfer lg pic tu ke pc..Cammy just nak kongsi resepi jer..Kot2 korg pon nak buat jugak kn..Tp x menjadi sangat la air asam tu..Kne perbaiki lagi..hehe...

Bahan-bahan,

Ikan cencaru 2ekor
Bawang merah 2,3ulas
Bawang putih 2ulas
Belacan
Air Asam Jawa ( bg pendapat cammy, rasanya xperlu kot letak asam jawa ni sebab nt sambal masam,tp terpulang la individu kan)
Cili boh

- Air asam
Air asam jawa
Bawang merah 1 ulas
Cili potong
Tomato

Cara-cara :

Tumbuk/Blender bawang merah,bawang putih, belacan dan cili boh tadi sehingga hancur
Kemudian sumbatkan ke dlm perut ikan cencaru sebanyak yg kalian nak,tp xpyh gemuk sgt nt hbs terkeluar sambal tu kang...
Lepas tu, jangan lupa sapukan badan ikan cencaru dgn kunyit dan garam ye (Ala mcm nak goreng ikan tu la)
Then, biarkan beberapa minit yer...Ketepikan dlu..Kite teruskan buat air asam plak..

potong dadu kecik2 tomato, bawang merah dan juga cili padi..gaulkan asam jawa dgn sedikit air..Kemudian cmpurkan tomato, bawang merah dan cili tadi ke dlm air asam jawa yg telah korg buat tu..Senang je kn..Tapi menjadi ke x, blkg cete..hehehe..Kata pon dlm proses belajar kn..mn de sekali buat terus menjadi.hehe..Tp kalo ada tu kire terer la kn...Selamat mencuba yer..

Dh lepas beberapa minit tu, korg goreng la ikan tu..xpyh nak balik byk kali ye kang tersembur habis sambal dlm perut ikan tu...bukak api sederhana, biar isi ikan betul2 masak.kalo api kuat sangat kang, kulit luar hangit, tp isinya x msak,acanerrr tu? hehehe...Kalo cammy mmg xboleh nak mkn benda2 separuh masak ni..Mula rasa geli n nak muntah...

Dah settle seme tu, boleh la korg hidangkan...Makan panas2 mmg best..cicah dgn kuah asam tu..perghh mmg mabeles ku ckp kauuuu...hehehehe..

Ni sebelum diletakkan kunyit dan garam kat badan ikan tu...sorry la pic ad satu je..hahaha

No comments: