Tabung

21 October 2015

Pengalaman Bersalinkan BabyAlma - Part 1

Malam ni macam rajin sikit nak menulis dan mengimbau..so meh la kita kongsi2 cete pasal bersalinkan baby girl nan sorang ni..

Due aku sepatutnya 28 September 2015.. Pada 39w 1d (22 September 2015), aku ada appt dgn KKIA kat kampung sebabnya aku kan cuti awal so sambung la checkup kat kampung..Bila jumpa nurse, dia tgk kebesaran perut aku agak melampau so dia refer aku kat doktor..Aku menurut jelah..


So bila dh jumpa doktor, dia pn soal siasat la serba sikit pasal kandungan aku yg lepas..Aku kan ad sejarah big baby..So dia takut yg ni pn akan jd big baby jugak berdasarkan keadaan perut aku tu..Tanpa buang masa, doktor tu pn scan lah perut aku..Scan punya scan, godek pnya godek dapatlah berat baby masa scan 3.81kg..Memang kategori besar jugak sebab ada msa lagi semggu daripada due..Dia tkt baby aku akan membesar melebihi 4kg.. Memang agak lama doc ni scan perut aku sbb nak dapatkan mcm2 detail..


Bila dah scan bb besar mcm tu dia amik keputusan suh aku pegi hospital utk buat repeat scan..Kiranya kes aku pihak klinik dh tolak ke spital..So ape2 hal aku kne trs pegi hospital je xperlu ke klinik da kalau ada tanda nak bersalin..Dia tanya aku prefer hospital KT atau Kemaman? Aku plh Kemaman sebabnya lebih dekat dgn umah.. Apa2 hal senang nak terjah..


Aku pegi hospital dh petang lepas Asar sebabnya xde sape nk bwkkan ke sana..Kena tunggu abg ipar ak hbs keje baru boleh pegi..Bila dh smpi spital tu kena tunggu plak sebab doc yg aku kena refer tu bizi..Dia kata banyak benda nak kne handle, dia sorg je yg on call dan dia kata dia x janji pukul bape dia boleh layan aku..So dia bagi ak pilihan samada nak tunggu atau dtg semula pagi esoknya iaitu 23/9/2015...Aku pn berkira2, bek dtg pagi esk je, xkan nk tunggu smpi keje dia siap ntah pukul bape,xkan nak tunggu sampai ke malam...


So masa aku bangun dari tmpt duduk sebab nk p bgtau kakak aku apa kata doktor tu, ada lah beberapa org dekat bilik depan yg aku duduk tu..Dan masa aku bangun tu kan, aku dgr slh sorg tu ckp ' Eh, besarnya perut dia'..aku buat dunno jer sebab aku dh thu dh respon semua org mcm tu bila tgk aku..hihi..Masa aku tgh borak dgn kakak aku, tetibe nurse yg amk kes aku td panggil aku masuk bilik..Dia suh aku baring nak scan perut aku..Rupanya org yg ckp mcm tu td tu doktor pakar..Dia volunteer nk tlg scan perut aku..Alhamdulillah syukur sgt time tu sebab xpyh dtg 2x (esok paginya)..


So dlm bilik tu ada lah beberapa org doktor..Masing2 teruja tgk perut aku..masa dorg scan tu memang berat baby aku sama je dgn scan masa kat KKIA..pastu doktor pakar plak yg scan pon tetap sama gak..dorg pon borak2 sesama dorg..Doktor tu tnya aku, nak dtg bila lagi..Aku blur..Doktor tnya aku..Kalo tnya aku, mmg ak xnak la dtg sesaje serah diri kan? So doktor tu pn bg suggestion..Dia kata sebab nak raya ni, awk dtg lepas raya jelah..Tp awak kne janji dtg,jgn x dtg plak..Dia pon bg ak penerangan serba sikit pasal kandungan aku tu..Dia ada lah cete pasal risiko2 tu sebab tkt bb besar , tkt aku xmampu nak lahir normal..tp dlm msa yg sm dia kata dia x suggest aku czer sbb ak dh ad pengalaman lahirkan baby secara normal..dia kata kita try dulu lah ye mcm2 mana..Dia pon suh aku dtg balik 27/9/2015 utk warded..


Kan kebetulan nak raya haji, so semua adikberadik aku memang balik kg la,memang ramai la kt umh mak time tu..Dorg semua cakap, kalo beranak ari Ahad xsempat la nak tgk sebab masing2 nak blk ari Sabtu..So aku pon cakap2 jugak dgn baby dlm perut suh dia kua sblm ari warded sebab kalau boleh aku taknak la beranak paksa kan? Takut woooo..Sebab semua org kata sakit induce ni lain mcm sikit...Aku duk berdoa lah kan biar sakit tu dtg sendiri bukan sbb paksaan..


So...bila tiba pgi raya...

Kita sambung next entry hehe..bagi suspen sikit..Haha..padahal takde benda suspen pon.poyo jer..


Nanti aku sambung balik..mcm dh panjang sangat je ni..amik nafas dulu ye.. ekeke..

4 comments:

Nabihah Rose said...

suspenlah nak tunggu jugak sambungan seterusnya :-)

Syuhadah Razali | Lifestyle . Family . Food said...

wah.sama la kita dah bersalin juga,... tahniah sis. :)

Mar Mansor said...

SIL saya baby besar, 3.8kg gak,,dia czer sebab dah 12 jam jalan tak buka

Maria Firdz said...

Memang besar tuh kalau dah scan pun 3.8 dah.